Indrefilet er det møreste kjøttet på storfe, jeg pleier og helsteke den, men kan også deles opp til å lage filet mignon beef, Wellington (min favoritt) og Tournedos.

Du trenger:

• Indrefilet av storfe
• Salt
• Pepper
• Meierismør til steking

Fremgangsmåte:

Fileten bør ha lagt i romtemperatur i minst 30 minutter før steking, dett er fordi at pannen ikke skal avkjøles, noe som fører til at fileten blir kokt istedenfor stekt. Når kjøttet blir kokt, vil den få en seig overflate som blir vanskelig og kjære igjennom, mens dersom fileten blir stekt, vil det få en fin og sprø overflate.

Krydre fileten med salt og pepper, stek det raskt i en god og tung jernpanne i ekte meierismør, bruk medium/sterk varme. Stek forsiktig, kjøttet skal bare brunes slik at det får en god overflate, stekeovnen tar seg av resten.

Forhåndsvarm stekeovnen på 125 grader, ikke bruk varmluft.
Legg fileten på et ildfast fat. Termometer er IKKE juks, stikk termometeret i midten av den tykkeste delen på fileten og sett i ovnen på midterste rille.

Steken er rød ved en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa ved 60-65
For en rød indrefilet på ca. 1 ½ kg, vil dette ta ca. 40 min, men husk termometer.

Ta ut fileten når du har ønsket temperatur, og la den hvile i 15-20 minutter. Kutt deretter opp fileten i fine skiver med passe tykkelse.

Server med en fantastisk rødvinsaus (oppskrift her), kokte grønnsaker og poteter.

Steketips

Jeg selv liker indrefileten min mer rød enn rosa, dette er smak og behag. Med steketermometer kan du velge selv hvordan du vil ha den, det mange gjør feil (og grunnen til at mange synes at så fint kjøtt er vanskelig å få til) er og ikke å bruke steketermometer og isteden går utafra tid. Dette blir helt feil, hver eneste filet er forskjellig med forskjellige tykkelser forskjellige steder på stykket.

En annen viktig ting du må ta i betraktning, er at kjøttets hviletid er helt avgjørende. Når man tar ut fileten og lar den hvile under folie, vil den ettersteke, kjernetemperaturen vil de fleste ganger øke med fem grader.
Det er derfor viktig at du tar ut kjøttet til hviling når temperaturen er fem grader lavere enn en temperaturen du vil servere den ved.

Det er litt å tenke på når man gjør dette for første gang, men når man har gjort det en gang, og resultatet blir bra, kan man det og neste gang vil bli enda bedre enn den første osv.

Ps: dersom du kjøper indrefileten fryst, bør du tine den i kjøleskap for så å legge den til romtemperatur før steking.

Lykke til, håper dere er klar for dessert i morgen!

2 kommentarerKommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked *