Er du lei den trøtte brødskiva med skinke, ost eller fårepølse? Da kan jeg anbefale å lage eget pålegg. Det finnes mye man kan lage selv til å ha på brødskiva, det er bare til å se tilbake på hva du bestiller når du er i kantinen eller på big bite. En slager og en favoritt i skagevegen er reke og skalldyrsalat. Denne kan man bruke både som pålegg og forrett, når jeg skal lage forrett tilsetter jeg litt hvitløk (fedd). Denne dropper jeg (av naturlige årsaker, man vil jo ikke fyke ut døren om morgenen med hvitløksånde) når jeg skal lage pålegg.

Jeg er absolutt ikke noe stor tilhenger av reker og andre skalldyr i lake, men jeg skjønner veldig godt at med priser på fersk sjømat den dag i dag kan det fort lukte svidd av lommeboken.  Selv om det går litt imot mine ferskvare-gener, har jeg ingen problemer med å lage pålegg av reker og andre skalldyr i lake, og det er fordi at krydderne tar mye av den «boksesmaken».
Gummikonsistensen (selv om det langt ifra alle lake – reker som har det) kan man bli kvitt i en fei dersom man siler ut laken, skyller rekene i iskaldt vant og lar det tørke på et papirhåndklede.

Oppskriften er egentlig veldig rett fram, har man alle ingrediensene på plass er det bare til å blande, og gjerne lage flere varianter, litt mindre av en ting, litt mer av en annen ting. Her er mine ingredienser:

● 1 boks rømme (du kan helt fint bruke det andre bildet viser, yoghurt har en mer flytende konsistens, så jeg bruker gjerne det sammen med rømme evt. Creme fraiche om blandingen skulle bli for fast) Du kan også tilsette mindre syre dersom du bruker mer yoghurt, da yoghurt er mer syrlig.

● 2 lime evt. En sitron

● Fersk dill

● Fersk gressløk

● Karri, paprika, urtesalt

● Salt og pepper

● Egg, så mange du bare orker

● evt. Hvitløksfedd, dersom du lager forrett.

Slik gjør du:

Hardkok eggene, gjør det gjerne dagen i forveien og oppbevar dem i kjøleskap slik at de også er kalde, som resten. kutt opp i biter.

Sil ut vann fra reker/skalldyr og la det tørke mens du tar en trall.

Mens du tar en trall kan du også kutte opp lime og/eller sitron

Grovhakk dill og gressløk. Bruk tre klyper med karri og to klyper av resten av krydderne, jeg har brukt egg i alle variantene jeg lagde, ca. en halv lime og to spiseskjeer rømme. Bland alt i en bolle og tilsett rømme etter ønsket konsistens, smak til med krydder.

Ha i fine glass, du kan f.eks bruke syltetøyglass med lokk, da holder de seg lenge (ca. 10 dager).

Nyt på en ristet brødskive for å få litt crunch og tyggemotstand. Ristet eller ikke, det spriter i hvert fall opp den vanlige Ola Nordmann brødskiva flere hakk!

Mmmmmm.

Fortsatt fin dag alle ♥

2 kommentarerKommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked *