Goood søndags kveld. Håper alle har det bra. Dårlig med egne bilder i dag, kameraet er totalt tom for strøm, og jeg finner ikke de ekstra batteriene, typisk. Egentlig passer det litt bra, for jeg sitter nemlig nå og planlegger neste ukens middager. Jeg tenker: THAI. Hva med Thai mat HELE uken?

Det har seg nemlig sånn at til tross for at jeg faktisk er halvt fra Thailand, så er maten fra dette landet en sjelden kost her i skagevegen, det er en del indisk og noe meksikansk, mens Thai liksom er noe vi spiser ute. (regner med dette er noe som skjer når man flytter til en helnorsk gård, haha). Dette har jeg tenkt å forandre på, for thai er noe av det aller beste jeg vet, og SÅ supersunt. Det eneste er at det må planlegges litt, da alle rettene regjerer med fersker grønnsaker, urter og krydder.

Her er noen av mine favorittretter fra mitt andre hjemland:

Tom yum (goong)

Dette er min nr. 1 favoritt i Thailandsk kokekunst. Retten er avledet fra to Thai ord, Tom, refererer til kokeprosessen (som er suppe i dette tilfelle) Yum, refererer til en typisk Lao (nord-Thailand) krydret og syrlig salat.
Retten er altså en Lao inspirert syrlig og varm suppe. Tom Yum er preget av sin distinkte, varme, sterke (mye chili) og syrlige smaker og dufter av deilige urter som bruker sjenerøst i denne suppen.  Basisen til suppen lages av Thai-buljong og ferske ingredienser som sitrongress, kaffer kalk blader, galangal, lime juice, fiskesaus og knust chili.

Goong, som jeg har skrevet i parentes over her betyr reke. Det er veldig vanlig å bruke samme fremgangsmåte på suppebasisen mens man tilsetter andre råvarer. Kylling er veldig populært, og da brukes nesten de samme ingrediensene bare ulike mengder av syre. Her gjelder det å smake til under hvert eneste steg. Serveres med ris.

Larb

Larb, også stavet laap, laiv, laab eller lahb) er kjent som en type Laotiske og Isan (Nordøst-Thailand) Smaken er av syrlig og krydret kjøtt og kan minne om en slags salat. Denne retten regnes som den nasjonale retten i Laos. Larb fra Nord-Thailand er imidlertid en litt annen rett med en utførlig blanding av tørket krydder og friske urter, jeg lager gjerne min egen vri, blanding av Nord og Nordøst samt inspirert av hvordan den serveres som «gatemat» i Thailand.

Larb lages som oftest av kylling og svin her til lands, mens i Thailand brukes både fisk, andebryst og biff flittig. Nøkkelingrediensene her er Lime, fiskesaus og en god håndfull friske urter som koriander, vårløk og Thai basilikum. Serveres med Ris, salat og Thai grønnsaker. (som jeg kan skrive om i et eget innlegg)

Rød Thai Curry

Thai Curry refererer til en hel rekke med retter som er laget på forskjellige typer karripasta, de forskjellige rettene kan også ofte referere til karripastaen selv.
En Thai Curry er laget på karripasta, kokosmelk eller vann og urter. Råvarer/hovedingrediensen kan være mange, bambusskudd, som dere ser bilde av over her, er en soleklar favoritt hos meg. Vedsiden av dette er fisk, kylling, biff, svin, fisk og annen sjømat, grønnsaker og til og med frukt mye brukt.
Den aller største forskjellen på en Thailandsk Curry og andre sørasiatiske Curry’er (f.eks indisk) er at i en Thailandsk Curry (og de aller fleste andre Thailandske retter) brukes FERSKE urter samt ferske aroma-blader, mens i andre Curry’er brukes det en mix av tørket krydder og aroma.
Som nesten alt annet serves denne også med ris.

Pad Thai

Pad Thai eller Phat Thai, som noen uttaler det, er en rett av stekte risnudler, fiskesaus, tamarind juice, rød chili, pluss en kombinasjon av bønnespirer, reker, kylling eller tofu. Retten garneres med knuste peanøtter, koriander og lime. Før saften av lime presses over risnudlene helt til slutt er ingrediensene som has over risnudlene rett før den er ferdig mye av nøkkelen, her brukes knuste peanøtter, stekt og tørket hvitløk, gressløk, syltet nepe, koriander, krydret chili olje, chili pulver, eddik, fiskesaus og sukker. Vanligvis servert med vårløk og biter av rå banan blomst.

Oppskriften (den kommer) er veldig enkel og rett fram, når det er sagt må jeg bruke både fingre, tær og mere til for å komme fram til antall ganger jeg har fått servert en dårlig Pad Thai. Feilen mange gjør er å ikke forberede seg riktig, nudlene som skal kokes må hvile og tørkes, man skal helst bruke en wok panne og man skal (gud-forby) IKKE bruk iskalde ingredienser som er tatt rett ut av kjøleskapet. Høy varme i wok-panna og romtempererte ingredienser er to must for et godt resultat til en EKTE Pad Thai.
Denne retten var i 2011 på 5. plass på listen over topp 50 av mest delikate retter, og det med god grunn!

Som Tum

Dette er en rett som kan minne litt om en salat. Den er laget av grønn (umoden strimlet papaya) og er den mest populære retten blant kvinner i Thailand ifølge en undersøkelse jeg hørte på TV der. Denne retten stammer også fra Nordøst-Thailand og den spises sammen med klebrig ris (sticky rice) men også vanlig ris.

De to mest populære typer Som Tum har enten tørkede reker eller saltet krabbei seg. Som Tum med tørkede reker og peanøtter kalles Som Tum thai. Som Tum med saltet krabbe kalles Som Tum pbooh. Flertallet av ingrediensene er de samme, jeg liker nok den med krabbe best!

Ahh, jeg gleder meg til å kokkelere (selv om jeg egentlig ikke har tid, haha). Håper du også ble inspirert :D

4 kommentarerKommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked *