Nå har jeg endelig fått fingen ut og laget oppskriften til en himmelsk Thai is te, jeg vet flere av dere har gledet dere and it’s here, men først litt kultur og historie:

Den populære Thailandske is teen er i hovedsak laget på sterkt brygget SVART te, andre ingredienser knust sammen med teen er stjerneanis, appelsinblomst og knuste tamarind frø.
Alt dette sammen gir en skarp men samtidig frisk og søt smak som kjennes veldig nøytral ut på tungen, hvilket gjør at man kan lage flere varianter av te av de samme tebladene/te-mixen.

Teen blir som oftest servert kjølt/iset, mens den likevel drikkes varm (med den varmen i Thailand, forstå det den som kan).
Teen lages på de små typiske mat-trallene som er å finne over alt i Thailand og ble før servert i små poser fulle av is, mens de siste årene har det gått mer i plastikk begre, som definitivt er mer praktisk.

Thai teen man bestiller på restaurant og teen man bestiller på gaten har en absolutt betydelig forskjell på smak da de som serverer fra trallene 99 % av gangene er bønder som både dyrker, brygger og lager teen de selger mens det på restauranter brukes ferdigmixet te (alla te-poser her i Norge)

Oppskriften jeg har kommer frem til her bruker en Thai te mix (dette er den aller beste jeg har funnet her i Norge og mixen brukes også i mange Thailandske restauranter over hele verden)

Til to høye og store glass trenger du:

● 6 dl. vann

● 8 ss. Thai te/mix

● 8 ts. sukrin/sukker

● Kondensert melk til topping  (vikingmelk er kondensert melk, jeg har bare kjøpt en annen type fra Thai butikken min :p )

● Masse isbiter (knuses)

Denne teen er skarp på farge og setter VELDIG lett flekker, bruk forkle, ha en fuktig klut tilgjengelig i tilfelle søl.
Når det kommer til utstyr, har jeg kommet fram til at det å bruke en kaffetrakter vil bli minst mulig gris, bare sørg for å koke vannet FØR du heller det oppi vannbeholderen på trakteren, dette er for å få best og mest smak av teen. Dersom du ikke har trakter, bruk et dørslag/kaffefilter og hell kokende vann over i et litermål/mugge o.l.

Slik gjør du:

Mål opp vann, kok og ha i trakteren

Knus isbiter og ha i glassene

Når teen er ferdig traktet, ha i sukker/sukrin og rør godt, det er viktig at teen er kokende varm for at sukkeret skal oppløses.
Så heller du teen i glassene nesten fullt.

Og topp med kondensert melk

Hvor mye melk er smak og behag, men husk at melken også er veldig søt, jeg liker den med minst mulig melk, for å få fram smakene i selve teen.

Mmmm, nyydelig farge ikke sant? Lykke til og velbekomme ♥

10 kommentarerKommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked *