Hei dere! Nevnte så vidt i går at jeg skulle poste en oppskrift etter en uke kun med Thai mat. (NAM, forresten).
Men før den tid tenkte jeg å introdusere noen av ingrediensene som ofte brukes når jeg lager Thailandske retter, det er jo ikke så enkelt for en normal gjennomsnittlig og helnorsk nordmann å vite hva som er hva, og hva disse krukkene inneholder.

Alt finner du i asiatiske butikker, det finnes mange vietnamesiske butikker og her er alt innhold i produkthyllene og grønnsakene produsert og importert fra Vietnam og Thailand. Det har i lang tid vært dårlig med merking av ingredienser o.l. på produktene som blir importert (alt står jo på Thailandsk), men jeg har lagt merke til at butikkene nå har blitt flinkere med dette ved å sette på klistrelapper hvor ingrediensene står på Norsk.

I Thailandske retter brukes det mye grønnsaker og urter, så jeg begynner med det:

Sitrongress

Sitrongress er en plante som ser ut som gress og lukter svak mint mens den smaker sitron. Sitrongress skal IKKE erstattes med sitron eller lime.
I Thailand brukes sitrongress stammen/roten mye i supper, det gjør for så vidt bladene også, som man også spiser på samme måte som en grønnsak. Røttene brukes også til å lage sitrongress te.

Oppbevaring: Sitrongress holder seg lenger i en vase med vann enn i kjøleskap. Oppbevar i en lang u-buet glass vase uten for mye lys rundt (ikke plasser den i vinduskarmen f.eks), dersom det er noen dager til du skal bruke den – husk å bytte vann hver dag.

Koriander

Koriander er per dags dato ganske kjent for norske øyner og ganer. Koriander får man også på dagligvare butikker MEN; jeg bruker ALDRI koriander fra dagligvaren, ikke bare er det svindyrt i forhold til mengde men smaken er altfor mild.
Innvandrer butikkene selger alt av grønnsaker, koriander inkludert, den er som alt annet importert fra Thailand og røttene følger med. MYE bedre enn den lille potten med jord som ikke har noe hensikt men som følger med når man kjøper på nærbutikken.

En pakke med koriander på dagligvaren koster ca. 20 kr, for å få samme smak som den man kjøper på innvandrer butikken må man bruke det dobbelte av mengden av den man kjøpte på innvandrer butikken. I tillegg følger ikke røttene med, som gir en nydelig smak til retten du lager. En pakke med koriander (ca 8-9 stilker) koster 12 kroner i innvandrerbutikken, win win her altså.

Oppbevaring: I kjøleskap, ferskvare, brukes snarest mulig men holder seg i 2-3 dager.

Kaffir lime blader

Kaffir lime blader kommer fra treet med samme navn. Treet er noe Indonesia er kjent for og har også frukt (kaffir lime) som høstes og brukes i både Indonesisk, Thailandsk, Vietnamesisk og  Kambodsjansk kjøkken.
Kaffir lime bladene er lett gjenkjennelige med sin smaragdgrønne farge og shiny overflate, mens den på baksiden ser lysere og porøs ut, dersom du likevel er usikker, lukt på bladene etter en intens og deilig lime duft.

Bladene er til for å gi aroma og smak og skal IKKE spises.

Oppbevaring: Jeg oppbevarer dem i kjøleskap, nå bruker jeg ca. en pakke i løpet av en uke-to, og det har gått bra. Mamma (min Thailandske halvdel) kjøper en del når hun er i Thailand og fryser dem, du kan fint ta blader rett fra frysen og i gryta.

Diverse paste:

Rød Chilli paste

Rød Chili paste kan man fint lage selv dersom man har en morter, når jeg har god tid pleier jeg å gjøre det, men dersom man skal lage opp en del retter kan det være greit med dem man får kjøpt ferdig. Dette er absolutt ikke noe juks, da de aller fleste i Thailand bruker ferdig paste når de skal lage mat hjemme, den eneste tilleggsingrediensen til de som opprinnelig er, er konserveringsmidler som gjør at pasten holder seg.
Rød chili paste består av tørket chili, sjalottløk, salt, galangal, sitrongress, hvitløk, reke paste, lime, koriander og diverse krydder. (Her har du svaret på hvorfor det er litt stress å lage selv, det er mange ingredienser).
Denne brukes nesten i alle retter, men i forskjellige mengder og av forskjellige grunner, i noen retter for å gi smak og i noen retter bare for å gi farge og en ekstra piff.

Oppbevaring: Dersom du lager chili pastaen selv, kan du fryse den ned i en plastikk pose opptil et år. En ferdigkjøpt oppbevarer du i kjøleskap – holder seg lenge, se holdbarhetsdato.

Reke paste (shrimp paste)

Litt mer komplisert å lage selv, ikke umulig, men jeg vil ikke anbefale det. Som den røde chili pastaen fås den kjøpt ferdig.  Den har en intens fiskelukt og er ikke akkurat noe fryd for de med en fin nese – men et must og veldig betydelig for flere retters smak.

Oppbevaring: I kjøleskap, holder lenge.

Nam prig pow

Nam prig pow er en mørkebrun chili paste som kommer fra og produseres i Thailand. Den inneholder blant annet soyabønner, som gjør en betydelig forskjell både på smak og utseende ved tilsetning.

Oppbevaring: I kjøleskap, holder seg i månedsvis.

Nøkkelingredienser:

Fiskesaus

Dersom du skal lage Thai mat kan du ikke kalle det for Thai mat før du har tilsatt fiskesaus. Vi snakker kritisk nøkkelingrediens. Fiskesaus produseres av fermentert (gjæret) fisk og lukter helt forferdelig, men hever retten til et helt annet nivå.

Oppbevaring: Kjøpes på flaske, oppbevares i kjøkkenskapet (mørkt, romtemperatur)

Chili

De fleste  vet at Thailandsk mat = sterk mat, når det er sagt, skal det helst brukes rød og grønn SMÅ chili, som man IKKE får på nærbutikken.

Oppbevaring: Dersom det brukes med noen dager mellomrom; kjøleskap, hvis ikke; romtemperatur. Holder i ca. 2 uker.

Eddik

Eddik er også veldig mye brukt, anbefaler den man kjøper på innvandrer butikken, litt annerledes på smak enn den vanlige man finner i dagligvaren.

Oppbevaring: Samme som fiskesaus

Ris

Ja, og for de som ikke visste det fra før, så serveres nesten ALLE Thailandske retter med Jasmin ris. Dette bør du ha i hus, bestandig!

All info kommer fra mitt eget hode ettersom jeg er oppvokst med Thailandsk mat og er skrevet av undertegnede.

6 kommentarer

 • Alina sier:

  Mye bra info her, men kanskje du kan skrive hvor kildene dine er fra?

 • veronica sier:

  Nam nam, gleder meg til oppskrift, har du tatt bildene selv? ser virkelig bra ut.

 • MM sier:

  Kjempefint og nyttig innlegg, har nemleg akkuratt laga paneng gai og lura på om det gjekk ann å fryse ned keffir lime blada sidan eg ikkje brukar dei så ofte :) Eg plagar å fryse ned den ferdigkjøpte currypasten óg eg då, sidan det ikkje blir thaimat kvar dag her i heimen;) veldig greit sidan konsistensen i fryst tilstand er mjuk nok til å kunne skrape opp ei skei!

  • Skagevegen sier:

   Tusen takk! keffir lime går fint an og fryse ja. Her blir de brukt ganske ofte, så det er sjelden det skjer. Vil også tro den ferdigkjøpte pasten kan fryses ja, men visste du at den holder i månedsvis i kjøleskap også?
   Det tilsettet såpasse konserversingsmidler o.l. med vilje for at den skal holde lenge. Har aldri prøvd å fryse ned den ferdigkjøpte, men “føler” den blir litt mildere på smak av å fryse ned?
   Gi meg gjerne en tilbakemelding på dette, har vurdert å fryse ned selv skjønner du :D

   – IKommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked *