Du skal gifte deg, dere har sammen bestemt dere for å arrangere en fest til ære for kjærligheten, dere har valgt å gi hverandre deres ja, et ja til deres samvær livet ut.
Det er få ganger i livet man opplever en slik kombinasjon av spenning og frykt over å gi hverandre en slik kjærlighetserklæring.

Mens planleggingen pågår, kjenner man gjerne på at det hele er litt overveldende. Man skal velge den perfekte kjolen, en perfekt location for vielse og fest, de perfekte blomstene, brudepiker og deres kjoler, kake, invitasjoner…. Listen er lang.. Har du glemt noe? Hva med fotografen? IKKE la denne posten stå blank til siste liten, de fleste som gjør det angrer på dette i ettertid.

Hvorfor investere i bryllupsbildene?
I vår moderne og digitale hverdag er det mange som eier kamera og utstyr av god kvalitet. Nesten hvem som helst kan ta 15 fine bilder som du er fornøyd med og andre fryder over. Men er det likevel nok? Er det verdt all risiko? Kan det garanteres at bilder tatt av onkel kan gjengi alle følelsene DU følte den store dagen?
Dersom man spør «onkel Frank» om han kan være den store dagens fotograf bør man trø varsomt og tenke over om det virkelig er verdt det. Onkel Frank er også gjest i bryllupet, klarer han egentlig å slappe helt av og samtidig kose seg som gjest på deres store dag? Et bryllup holder man en gang i livet, fotografen skal fange og forevige deres magiske øyeblikk, øyeblikk som dere skal se tilbake på når dere er gammel og grå.
Det er rett og slett snakk om en gjengivelse av et levende bilde man kun kan se ved å være tilstede med kropp og sinn. Om vær eller vind spiller på lag eller ikke, bør ikke denne personen ta på seg denne jobben for de ekstra pengene eller som en tjeneste for deg.
Etter kaken er spist, blomstene visnet, når hårspray og sminke er vasket bort, vil bildene fra den store dagen for alltid være like ferske som selve dagen bildene ble tatt. Foruten minnene man har i hodet vil bildene være det absolutt nærmeste man kan komme en gjenskapelse.  Etter ti år har gått, er det ikke sikkert alle minnene sitter like brent fast i tinningen som de gjorde den gang da. Hva vil vel gi mer glede enn et barn og barnebarn enten sitter og ler av bryllupsmoten fra deres tidsepoke eller faktisk finner gjengivelsen av epoken inspirerende? Gode bilder, tatt av en profesjonell og erfaren fotograf vil gjenskape bryllupsdagen til evig tid, og det med en god dose selvsikkerhet, respekt og kreativitet, uten å nøle.
Man har absolutt ingenting å tape på å sette av minst like mye tid på å lete etter den perfekte fotografen som du har brukt på finne den perfekte kjolen, lokalet og kaken.

En profesjonell fotograf
Yrkestittelen fotograf er ikke en beskyttet tittel i Europa generelt. Det betyr at hvilken som helst person som liker å fotografere på hobbybasis, fullt lovlig kan kalle seg og drive virksomhet ikledd rollen profesjonell fotograf. Det kreves ingen form for utdanning eller kurs, som igjen kan gi deg et friere spillerom når det kommer til valg av fotograf. Det er en jungel der ute og det er opp til deg å avgjøre om fotografen du velger er egnet til jobben.
Med alle kortene på bordet, skal det sies at de største fotografkjedene stilles krav til. I Norge kreves det for eksempel en fullført videregående utdanning innen media & kommunikasjon, herunder kan svennebrevet tas innen fotograffaget etter to års videregående og påfølgende to års læretid i bedrift. Utover dette finnes det også skoler som tilbyr høyere utdanning, som i hovedsak tar for seg bransjelære, økonomi etc. spesielt for fotobransjen. Fullfører man dette, blir tittelen «fotografmester» tildelt. Som igjen er en beskyttet tittel, og gir mange fordeler for fotografen som skal starte en større bedrift.

Tre punkter å huske på når du skal velge din bryllupsfotograf
Det sies at alle gode ting er tre. Når man begynner å innse at fotograf er minst like viktig som alt det andre på den lange listen, kan det fort bli mye å tenke på.  Det finnes mange gode artikler i magasin og på nett som tar for seg hvordan man skal gå frem for å finne en god fotograf, hva man skal spørre om, og hva man skal se etter. Det finnes rett og slett mange meninger, og alle er forskjellig. Dersom det hele skulle bli overveldende i jakten på din bryllupsfotograf kan det være greit med tre punkter å holde fast med:

● Personlighet
● Kvalitet på bildene og kreativ stil
● Pris

Ved hjelp av disse tre punktene i denne rekkefølgen, får man kontroll på «fotograf jungelen» samtidig som de peker deg i riktig retning på veien til å finne den perfekte profesjonelle bryllupsfotografen.

Personlighet
Fotografen bør være en person dere som brudepar føler dere komfortabel og avslappet med. Kanskje skal fotografen være tett innpå dere hele dagen? Det er kjempe viktig at dere ikke bruker en fotograf dere ikke kan motstå, uansett hvor fine bilder han eller hun tar.
Det har i senere tid blitt mer vanlig å ha flere møter med fotograf i forkant av den store dag. Bli kjent, ta en kaffe eller chat på nett, snakk gjerne også om noe annet enn foto og bryllup. Reflekter utover dette og tenk. Føler du deg komfortabel? Føler du at dette er en person som også kunne vært din venn privat? Føler du han eller hun er ekte? Lyttende? Positiv?
Alle profesjonelle fotografer er salgspersoner, men det til en viss grad. Du skal ikke føle at du snakker med provisjon selgeren du snakker med når du skal kjøpe ny TV. De fleste bryllupsfotografer elsker det de gjør og ønsker å gi deg de beste bildene på deres store dag. En god fotograf er lidenskapelig opptatt av sitt arbeid og dette vil du merke på møtene.

Kvalitet på bildene og kreativ stil
Når du møter potensielle fotografer bør de uoppfordret vise frem sitt arbeid. Studiofotografer har gjerne album av oppdragene liggende i resepsjonen eller på venterommet. Dette er som oftest kopier av hva tidligere kunder har kjøpt, og er et godt tegn på at dette er en seriøs fotograf.
Dersom du fremdeles er usikker, be om mer. Se etter så mange bilder som mulig av samme oppdrag. Alle kan være heldig med 5-6 bilder, men er alle 30 like flotte?
Mens du ser på bildene, legg også merke til stilen. Er det for naturlig/unaturlig? Er menneskene på bildene for oppstilt eller ser det ut som de ikke er til stede? Hva liker du, og hva liker du ikke? Passer bildestilen bryllupsstilen? Klarer du å se på bildene måned etter måned uten å angre? Ta med penn og papir og noter.

Pris
Uansett hvor høyt vi kunne ønske at vi basert på de to punktene over kunne gjøre et endelig valg, er dette sjelden en realitet. Alle ønsker å holde seg innenfor budsjett og samtidig velge den beste fotografen som tar de fineste bryllupsbildene i hele verden. Når man har funnet den perfekte er skuffelsen stor når man finner ut at prisen er skyhøy og koster det trippelet av budsjettet som er satt opp.  Så ja, prisen er en svært viktig del når det kommer til stykket.
Uansett hvor klisje det enn høres ut, er tankegangen «du får det du betaler for» verdt å tenke på. En profesjonell fotograf livnærer seg på dette, mens andre gjør det ikke og din investering vil bli «de ekstra pengene».
Med silkehanskene av, bør du fremfor alt være ærlig om dine behov. Fortell fotografen hvilket budsjett du har, hvor mange bilder, hvilke type bilder o.l. du ønsker.
Den absolutt ultimate fotografen har et variert utvalg i forskjellige prisklasser og utover dette i tillegg lager egne pakker som møter og tilfredsstiller potensielle kunders behov.

Lykke til!

Skrevet for og i samarbeid med bryllupsmagasinet og bridal magazine group

Kommenter

Your email address will not be published. Required fields are marked *